top of page

KRYPTOKEISARIT

Blogi: Welcome
Blogi: Blog2
  • Writer's pictureDiligence dude

Polkadot pähkinän kuoressa

11.2.2021



Blogi muuttuu:

Puoli vuotta sitten oli ajan jakso jolloin ehti rauhassa perehtyä kryptovaluuttoihin ja syventyä white papereihin. Silloin tein tätä blogia lähinnä omaa motivaatiota ylläpitämään ja tietoa jäsentelemään. Nyt ylimääräistä aikaa ei ole juurikaan, mutta kryptorintamalla on tapahtunut paljon mielenkiintoista mistä tulisi ainakin osin ymmärtää mikäli haluaa pysyä kelkassa. Niinpä jatkan kirjoittamista, mutta teen rajun laadun heikennyksen. Siinä missä aiemmin tavoitteena oli Top Wesselton, saa nyt tulla Capea. Virheitä siis on, mutta toisaalta lyhyemmän tekstin saattaa jaksaa lukea.




Polkadot


Polkadot tarjoaa ekosysteemin missä lohkoketjun rakentajat voivat linkittää oman ketjunsa Polkadot ketjuun sivuketjuksi. Tämä muodostaa hierarkian missä sivuketjut tekevät raskaan työn, käsittelevät datan ja luovat lohkot. Polkadot pääketju lyö "sinetin" kun työ on valmis ja näin estää ettei dataa voi enää muuttaa.


Ekologinen lokero:

PoW ja PoS lohkoketjuissa ketjuun sidottu arvo suojaa ketjua, jolloin double spend on liian kallista toteuttaa. Kuitenkin aloittelevissa ketjuissa ketjulla ei vielä ole riittävästi sidottua arvoa, minkä vuoksi yleisesti käytetään ensin keskitettyä ratkaisua mikä validoi ketjun. Tämä luo selvän riskin ketjulle sillä yksi validoija on suhteellisen helposti hakkeroitavissa. Aiemmin vasta adoption myötä ketju voitiin hajauttaa. Polkadotin avulla pienikin lohkoketju saa saman turvallisuustason kuin koko Polkadot järjestelmä.

Lisäksi nykyisin monilla firmoilla on permissioned lohkoketjuratkaisuja, missä muutama firma pyörittää keskinäistä lohkoketjua. Näidenkin ketjujen turvallisuustaso paranee, mikäli littyvät Polkadotiin. Samalla firmat saavat käyttöönsä Polkadotin tarjoamat tekniset työkalut mm. ketjujen väliset tiedonvaihtotyökalut yms.


Tekniikkaa:

Polkadot pääketju on PoS (Proof of stake) pohjainen, mutta konsensus ei tapahdu pisimmän ketjun perusteella kuten Bitcoinissa, vaan erillinen BFT algoritmi hoitaa konsensuksen. BFT algoritmi äänestää voitavasta ketjusta, ei voittavasta lohkosta. Mikäli jostain syystä konsensus viivästyisi, voisi se kerralla valita ketjun mikä sisältäisi tuhansiakin lohkoja. Tämä takaa että lohkoja voidaan aina luoda nopeaan tahtiin ja ne silti ehditään aina lopulta validoida ilman että konsensus jäisi pahasti lohkojen luonnista jälkeen. Toisin sanoen protokollan skaalautuvuus paranee.


BFT = byzantine fault tolerant. Näissä hajautetuissa konsensus algoritmeissa valitaan kourallinen äänestäjiä päättämään mikä vaihtoehto jää voimaan, muut vaihtoehdot hylätään. Äänestäjät keskustelevat keskenään lohkoketjun ulkopuolisella kanavalla, kunnes rehelliset äänestäjät päätyvät yhteiseen lopputulokseen. BFT on lohkoketjua vanhempi tapa luoda hajautettu konsensus, mutta nykyisin PoS + BFT yhdistelmä on todella yleinen ja hyväksi havaittu tapa luoda konsensusjärjestelmä. Muita BFT perustuvia kryptoja mm. Cosmos, Near, Ethereum 2.0, Cardano, Eos.


Polkadotin konsensus sallii vain rajatun määrän äänestäjiä, sillä tarvittavan tiedon vaihdon määrä kasvaa eksponentiaalisesti äänestäjien määrän kasvaessa. Lisäksi äänestäjät saavat palkkionsa viivästetysti vasta noin parin kuukauden päästä, jotta mahdollisia protokollan sääntöjen rikkojia ehditään rangaista. Tämä nostanee luonnollisesti protokollan käytön hintaa. Äänestäjät valitaan satunnaisesti ehdokkaista joilla on runsaasti tokeneiden omistusta ja tähän liittyy tavanomaiset PoS protokollien staking menetelmät.


Pääketjun staking tapahtuu Dot tokenilla. Muissa ketjuissa voi olla mikä tahansa token käytössä.


Muita innovaatioita: Smart cotractit luodaan Polkadotissa sivuketjuihin. Ketjujen suunnitelijoilla on hyvin vapaat kädet valita millaisen Smart contract järjestelmän haluavat. Ainakin Ethereumin Smart contractien koodausjärjestelmä aiotaan siirtää Polkadotin sivuketjuun, joilloin Smart contractien siirrosta Ethereumista Polkadotiin tulee helppoa. Oleellinen ero nykyiseen Ethereumiin on, että vain se osa verkosta mikä kyseistä sivuketjua pyörittää käsittelee Smart contractin. Ainoastaan laskennan lopputulos sidotaan Polkadot pääketjuun. Tämä tekee smart contracteista skaalautuvia ja muistuttaa hieman Iotan smart contract ratkaisua. Toisaalta Ethereum 2.0. on myös saman tyylinen ratkaisu, mutta siinä sivuketjut on tarkasti määritelty.


Polkadotilla on road mapilla myös ketjujen väliset siirrot, jolloin tokeneita voidaan siirtää myös muista kryptovaluutoista Polkadotiin.


Mielenkiintoinen innovaatio on myös parachains/parathreads järjestelmä. Parachains on siis tässä tekstissä suomennettu sivuketjuksi. Lisäksi on mahdollista luoda parathread, mikä on lohkoketjun tyyppinen ratkaisu, mutta siinä lohkoja luodaan tai sidotaan Polkadot ketjuun vain tarvittaessa. Perinteisesti lohkoketjut pyörivät jatkuvasti 24/7, mutta parathreads voi olla myös välillä ns. tauolla. Tämä luonnollisesti tekee järjestelmästä halvemman Polkadotin perimien kustannusten suhteen.


Mikä on jo valmista?

  • Pääketjut

  • On chain governance – tokenin omistajat päättävät mikä update tulee käyttöön


Mikä kesken?

  • Parachains/parathreads käytöönotto

  • Smart contractit

  • Ketjujen väliset siirrot


Ostaako?

Polkadot tarjoaa ratkaisua todelliseen ongelmaan ja tulee mahdollisesti olemaan ensimmäisiä kryptovaluttoja, mikä saa hierarkiaalisen shardingin toimimaan. Tämä on suuri edistys skaalautuvuus ongelman ratkaisussa, joskaan ei lopullinen ratkaisu. Ethereum 2.0. on pyrkinyt samaan vuosia ja työ on edelleen kesken. (En ole tosin itselleni päivittänyt Ethereumin tilannetta vielä.) Ethereumissa sivuketjut ovat hyvin tarkasti määriteltyjä, joten Polkadot tarjoaa myös siinä edun kehittäjille: eri ketjut voidaan optimoida tiettyä käyttötarkoitusta varten ja erilaiset sivuketjujen ratkaisut luovat kilpailua, mikä painaa hintoja alas. Smart contract lähestymistapa on niin ikään skaalautuva.


En löytänyt tarkempaa tietoa mitä Polkadot pääketjuun linkittyminen maksaa lohkoa kohden, mutta todennäköisesti se on oleellisesti halvempaa, kuin järjestelmissä ilman shardingia. Projektilla on myös vetävä tarina Internet 3.0. (=lohkoketjujen internet) rakentamisesta.

Tekniikan puolesta oston harkitsemista voi hyvin suositella. (Tosin, tämä teksti on yhden illan tutustumisen perusteella tehty, että en nyt lähtisi asuntoa heti myymään.)


Polkadot vs. Iota:

Polkadot on erittäin mielenkiintoinen projekti ja se tulee niin Ethereumin/Cardanon kuin Iotankin tontille. Skaalautuvuudessa todennäköisesti menee Iotan ohikin, mikäli saavat sivuketjut käyttöön ennen Iotan datashardingia.


Kritiikkiä miettien lähinnä tulee mieleen, miten helposti/vaikeasti Polkadotia voi yrityksille myydä Iotaan verrattuna. Polkadotia myydessä joutuu kehottamaan yrityksiä palkkaamaan lohkoketjuihin erikoistuneita koodareita, tai ostamaan vaihtoehtoisesti jonkun muun luoman lohkoketjun Polkadotin ja yrityksen käyttöjärjestelmän väliin, mikäli yrityksellä ei vielä ole omaa lohkoketjua. Lisäksi yritys maksaa jatkuvasti sekä Polkadotin käytöstä, että lohkoketjujärjestelmän ylläpidosta.


Iota tarjoaa ilmaisen DLT arkkitehtuurin ja firman oma koodari voi ottaa plug`n play tyyppisesti Iotan työkalupaketista sopivat työkalut ja linkittää ne firman käyttöjärjestelmään. Ei tarvita erityisosaamista lohkoketjuista. Lisäksi Iota on ilmainen, paitsi mikäli yritys haluaa taata tietyn jatkuvat kaistalaajuuden lohkoketjussa, (esim. 1 tilisiirto sekunnissa). Tällöin yritys joutuu ostamaan Iota tokeneita, mitkä generoivat jatkuvasti käyttöoikeutta järjestelmään. Nämä tokenitkin voi kuitenkin merkata "varat" puolelle kirjanpidossa ja myydä halutessaan, kun taas Polkadot vaatii jatkuvia kustannuksia. Näkisin tässä Polkadotin suurimman haasteen Iotan kanssa kilpaillessa, mutta projektissa on sen verran monia puolia, että kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin. Näitä tekniikan puolelta mielenkiitoisia kryptoja ei kuitenkaan kovin montaa ole.




42 views0 comments
bottom of page