top of page

KRYPTOKEISARIT

Blogi: Welcome
Blogi: Blog2
  • Writer's pictureDiligence dude

Dash



Lyhyesti:

Dash on Bitcoinin pohjalle rakennettu kryptovaluutta (Bitcoin fork). Kuitenkin protokollissa on myös eroja. Bitcoinissa transaktiot vahvistaa louhijat, mutta Dash käyttää kahta erillistä konsensusmekanismia tilisiirtojen vahvistamiseen. Dash sisältää Bitcoin kaltaisen PoS louhinnan, mutta sen lisäksi louhitut lohkot vahvistaa ns. masternode verkko, mikä perustuu PoS järjestelmään. Bitcoin verkossa on yhä kalliimpaa toimia ns. fullnodena, eli osallistua lohkoketjuprotokollan pyörittämiseen. Lisäksi tästä työstä ei makseta nodelle kompensaatiota (ainoastaan louhijat saavat korvauksen). Tämä on johtanut siihen että suuri osa käyttäjistä toimii ns. light node:ina, eivätkä lisää järjestelmän turvallisuutta. Dash:ssa louhimisesta saatu palkkio jaetaan louhinta- ja masternode-verkon kesken. Lisäksi masternode-verkko mahdollistaa ylimääräisten palveluiden rakentamisen. Masternode-verkko on tietyissä ongelmissa kevyempi ja nopeampi lohkoketjuverkkoon nähden. (Masternode verkko mahdollistaa mm. nopeat tilisiirtojen vahvistukset, sekä tarvittaessa anonyymit tilisiirrot). Lohkoketju taas luo järjestelmälle vakautta ja turvaa. (PoS pohjaisten DLT ratkaisujen rakentaminen ei ole yksinkertaista).


Visio:

Toimia virtuaalisena valuuttana keskitettyjen valuuttojen vaihtoehtona.


Dash token

Dash = $80,51 USD (5.5.2020)

Tokeneita kierrossa: 9, 4 miljoonaa DASH

Tokeneiden maksimimäärä: 18,9 miljoonaa

Market cap: 763 miljoonaa dollaria (5.5.2020)

Rank: 20

Lohkoja syntyy: 2.5 minuutin välein, palkkio noin 2.88 DASH (223 USD)

Huom. Korkea volatiliteetti historiansa aikana


Historia:

Alun perin projekti julkaistiin 2014 nimellä Xcoin, jolloin järjestelmä erosi Bitcoin protokollasta (Bitcoin fork). Pääkehittäjänä toimi tuolloin Evan Duffield. Sittemmin kolikko uudelleen nimettiin Darkcoin:ksi, millä pyrittiiin saavuttamaan asemaa darknet markkinoilla. Maaliskuussa 2015 projektin nimettiin jälleen uudelleen Dash nimelle, ja tavoitteeksi muodostui luoda digitaalinen valuutta. Nykyisin Dash:lla ei ole merkittävää asemaa darknet -valuuttana.


Dash DAO

Dash DAO (decentralized autonomous organization) on hajautettu organisaatio, mikä toimii Dash:n pohjalta. Järjestelmä vastaa Dash:n kehittämisestä. Dash DAO saa 10% louhituista tokeneista, ja päätökset varojen käytöstä tehdään masternode käyttäjien kesken äänestämällä.


Masternode

Masternode tallettaa kopion lohkoketjusta, välittää viestejä, validoi transaktioita ja lisäksi toimii kuin ”osakkeen omistajana” käyttämällä äänioikeutta Dash ecosysteemissä ja protokollan kehitykseen liittyvissä asioissa. Masternodejen lisäksi järjestelmässä on tavallisia nodeja, sekä louhijoita. Masternodeksi pääseminen vaatii, että käyttäjä tallettaa 1000 Dash pantin, sekä omaa staattisen IP osoitteen ja minimivaatimukset täyttävän laitteiston. Masternode verkolle jaetaan 45% louhituista tokeneista. Masternodet omistavat merkittävän osuuden tokeneista, ja mikäli yksittäinen taho pyrkisi ostamaan enemmistön masternode-verkosta, tämä nostaisi tokeneiden hintaa niin paljon, ettei osto olisi taloudellisesti järkevää. Masternode verkosta voidaan valita erinäisiin tehtäviin ryhmä nodea, ja saada näin luotettavaa laskentaa. Masternode-verkon pohjalle voidaan rakentaa esim. luotettavia oraakkelijärjestelmiä, tai anonymiteetti ratkaisuja.Jokaisen lohkon kohdalla 1% masternodeista käy läpi tarkastuksen, missä varmistetaan että node toimii aktiivisesti. Jokaista tarkastettavaa masternodea kohden valitaan toinen masternode tarkastajaksi. Masternode-verkossa louhitun lohkon hash-arvoa käytetään pseudosatunnaisluku generaattorina, ja tämän perusteella valitaan tarkastettavat nodet ja tarkastajat. Mikäli masternode todetaan kuusi kertaa peräkkäin epäaktiiviseksi, se deaktivoidaan.Lisäksi 15 minuutin välein masternode lähettää ping-viestin osoittaakseen että on online. Masternode voi olla aktiivisessa tilassa, jolloin se kerää palkkioita, tai epäaktiivisessa tilassa jolloin palkkioita ei kerry.



Lohkon vahvistaminen

Louhijat laskevat X11 hash algoritmia louhiakseen uutta lohkoa. X11 poikkeaa Bitcoinin algoritmista sisältäessään 11 erilaista laajalti tunnettua hash algoritmia. Hash algoritmin tulos syötetään yksitellen aina seuraavaan hash algoritmiin, kunnes lohkon hash on käynyt kaikki 11 algoritmia läpi. Tällä pyritään tekemään vaikeammaksi ASIC pohjaisten louhintalaitteiden luominen. Olisi huomattavasti vaikeampaa suunnitella X11 varten ASIC, kuin yksittäistä hash algoritmia laskeva ASIC ja tällainen piiri olisi sekä monimutkaisempi, että vaatisi enemmän kallista silikonia.Kun louhija saa louhituksi uuden lohkon, vaaditaan lisäksi masternode-verkon vahvistaminen ennen kuin lohko hyväksytään lohkoketjuun. Masternode-verkko ei hyväksy lohkoa, mikäli lohko ei suorita maksua louhittujen tokeneiden siirtoa masternode-verkolle oikein. Masternode verkon konsensus oli hieman epäselvästi esitetty white paperissa, mutta ilmeisesti masternodet muodostavat ryhmiä ja ryhmistä äänestetään yksittäinen masternode, joka joko hyväksyy tai hylkää lohkon. Kun lohko on saanut riittävän monta hyväksyntää, se hyväksytään osaksi lohkoketjua. Tämän myötä, mikäli lohko ei anna riittävän suurta maksua masternode-verkolle, sitä ei todennäköisesti hyväksytä osaksi lohkoketjua.


PrivateSend

Esimerkki masternode-verkon käytöstä lisäpalveluissa on Dash-protokollaan liitetty PrivateSend järjestelmä. Tässä tilisiirtojen anonymiteettiä luodaan ns. coin mixin menetelmällä. Useampi käyttäjä (PrivateSend järjestelmässä tasan kolme), yhdistävät useita tilisiirtojaan samaan tilisiirto-osoitteeseen, mistä rahat jaetaan uudelleen samoille käyttäjille, mutta uusiin osoitteisiin luotetun kolmannen tahon toimesta. Masternode toimii luotettuna kolmantena osapuolena järjestelmässä. Kun näitä ”sekoitus” toimenpiteitä tehdään useita peräkkäin, on hyvin vaikea jäjittää mistä rahat ovat tulleet. Lisäksi järjestelmässä sekoittajana toimiva masternode vaihtuu jokaisella sekoituskierroksella, mikä entisestään lisää anonymiteettiä. Järjestelmässä on lisäksi mahdollisuus käyttää toista masternodea, mikä välittää sekoitettavat tilisiirrot ja niiden allekirjoitukset sekoittavalle masternodelle, jolloin sekoittava masternode ei näe kuka sekoitettavat tilisiirrot ja niiden allekirjoitukset on lähettänyt.


InstaSend - Välittömästi vahvistuvat tilisiirrot

Masternode-verkosta voidaan valita myös ryhmä masternodeja reaaliaikaisia tilisiirtoja varten. Tämä on vapaaehtoinen lisäominaisuus järjestelmässä. InstaSend järjestelmässä käyttäjä lähettää tilisiirron toiselle taholle ja tilisiirto jää odottamaan hyväksymistään lohkoketjuun. Samalla masternodejen ryhmä ”lukitsee” tilisiirron, jolloin vain tilisiirto, missä kohdeosoite on sama kuin lukitussa tilisiirrossa voidaan hyväksyä lohkoon. Mikäli käyttäjä yrittää lähettää toisen tilisiirron samasta osoitteesta eri kohdeosoitteeseen (double-spend), masternode-verkko hylkää lohkon missä tällainen tilisiirto on. Näin ollen InstaSend järjestelmää käyttäen, heti kun tilisiirto on lukittu masternode ryhmän toimesta, sitä voidaan pitää lopullisena.



Oma analyysi


Tämä arvio on selvästi aiempia lyhyempi, sillä uskon, että lyhyelläkin tekstillä pystyy saamaan käsityksen projektista ja sen potentiaalista. Dash on bitcoin fork, ja sitä koskevat samat rajoitteet kuin Bitcoinia (protokollan hitaus ja kalleus). Dashin korkeaa volatiliteettia voi osin selittää masternode järjestelmä, missä suuri osa tokeneista on sidottu masternode verkkoon. Kysynnän kasvaessa hypen myötä voi tavallisilla nodeilla herätä suurempi mielenkiinto liittyä masternode verkon jäseneksi, ja päästä osalliseksi tokeneiden jakoon.


Projektin visio yleisestä virtuaalivaluutasta oli vielä jotain vuosia sitten yleinen käsitys DLT:n tulevaisuudesta. Kuitenkin viime vuosina on yhä varmemmaksi konsensukseksi tullut että DLT:n potentiaali on muualla kuin perinteisen valuutan korvaajana. DLT lisää datan luotettavuutta, helpottaa automatisointia ja mahdollistaa koneiden välisiä mikrotransaktioita. Lisäksi DLT tarjoaa potentiaalia smart contractien ja hajautetun laskennan muodossa. Mihinkään näistä käyttökohteista Dash ei tuo lisäarvoa. Myös protokollan tekniset ratkaisut alkavat olla vanhentuneita. Nykyisin sekä halvempia, että nopeampia protokollia ilmestyy kryptokentälle jatkuvasti yhä enemmän.

41 views0 comments
bottom of page