top of page

KRYPTOKEISARIT

Blogi: Welcome
Blogi: Blog2
  • Writer's pictureDiligence dude

3. Mitä on kryptosijoittaminen?

Updated: Jun 11, 2020


//Huom! Iotan teknologinen roadmap ja visio on osin muuttunut tekstin kirjoitushetkestä. Tätä tekstiä ei ole päivitetty, joten teksti saattaa sisältää selvästi vanhentunutta ja täten virheellistä tietoa. Suunnitelmana on päivittää teksti, kun aikataulu sallii. Kiitos ymmärryksestä.//


Ajattelin vielä kirjoittaa lyhyen tekstin siitä miten kryptosijoittaminen eroaa osake-, tai asuntosijoittamisesta ja missä siitä pohjimmiltaan on kyse. Ensinnäkin sanasta "sijoittaminen" voi olla montaa mieltä kryptovaluutoista puhuttaessa. Jos sijoittamisella ajatellaan oman pääoman laittamista tekemään itselleen työtä suunnitellusti ja tämän työn muuttamista rahaksi on kryptospekulaatio aika kaukana tavanomaisesta sijoittamisesta. Myöskään kryptosijoittamisessa ei voida tehdä samanlaisia riskianalyysejä kuin muussa sijoittamisessa ja päätyä tiettyyn numeroon tuotto-odotuksesta tai riskistä. Kryptomarkkinoiden säätelemättömyydestä ja markkinoiden villiydestä olen lyhyesti jo aiemmin kirjoittanut, mutta nyt ajattelin tuoda vielä esiin sen tosiseikan että kryptovaluuttojen kohdalla lyödään vetoa teknologiasta jota ei vielä ole olemassa.


DLT:n perustrilemma on että ne eivät nykyään vielä ole yhtä aikaa kolmea asiaa:


Hajautettuja – mikä tarkoittaa että ohjelmaa voi pyörittää tuntemattomat tahot, joista ainakin osa on epäluotettavia ja päätösvalta jakautuu laajan tuntemattoman joukon kesken


Skaalautuvia – mikä tarkoittaa että päätäntävaltaa harjoittaa suuri joukko tahoja ja ohjelma siitä huolimatta kykenee suorittamaan paljon siirtoja sekunnissa (toimivan skaalautuvuuden raja riippuu käyttötarkoituksesta: Pankkimaailmassa riittää ehkä 3000 siirtoa sekunnissa, IoT maailmassa puhutaan vaikka sadoista miljoonista siirroista sekunnissa).


Turvallisia – Mikä tarkoittaa ettei verkkoon hyökkäävä taho pysty horjuttamaan konsensusta

Lisäksi IoT maailmassa alustan käyttämisen pitäisi olla mahdollisimman halpaa, (siis ei maksuja per siirto).



On helppoa luoda alusta joka menestyy kahdessa yllä olevasta kohdasta kolmesta, mutta silloin aina kolmas kohta kärsii. Kukaan ei vielä ole ratkaissut kaikkea kolmea. Lähes kaikki potentiaaliset käyttötarkoitukset vaativat enemmän noilta kolmelta kohdalta kuin mitä nykyään on mahdollista, ja vaativin käyttötarkoitus minun mielestä on IoT maailma. Viimeisen parin vuoden aikana ollaan edetty valtavasti trilemman ratkaisussa ja se joka nopeiten ja parhaiten ratkaisee ongelman voittaa kisan. DLT:t taas ovat erilaisia matemaattisia ja logiikkaan pohjautuvia järjestelmiä joissa hyödynnetään kryptausta yrittäen ratkaista tuota DLT:n perusongelmaa.


Kryptovaluuttoja on tuhansia, mutta eri projekteja arvioidessa huomaa pian että vain hyvin pieni osa projekteista yrittää vakavasti ratkaista trilemmaa. Esim. Bitcoin ei kuulu näihin huolimatta valtavasta kuuluisuudestaan. Usein on paljon helpompaa olla ratkaisematta trilemmaa ja sen sijaan löytää jokin kapea käyttötarkoitus jolla voi tuottaa taloudellista arvoa jo nykyisellä teknologialla. Tällöin erikoistutaan tiettyä tuotetta kohden tekniikan laajentamisen sijasta. (Esim. Ripple).


Kryptovaluuttoihin sijoittaessa voi sijoittaja siis joko valita valuutan jolla on vain hyvin kapea-alaista taloudellista potentiaalia, mutta jolla on jo tekniikka kasassa tai sitten voit yrittää veikata koko kisan voittajaa. Voittajia todennäköisesti ei ole kovin montaa (ei yli kymmentä, todennäköisemmin kolme tai vähemmän) sillä mitä laajalle levinneempi DLT ratkaisu on, sen paremmin sille löytyy uusia käyttökohteita. Lisäksi joka ensimmäisenä ratkoo ongelman riittävän hyvin saa valtavan edun. Mm. kun facebook lähti leviämään syntyi nopeasti monia alustoja jotka olivat paljon teknisesti parempia, mutta ne hävisivät kisan silti. Muitakin ominaisuuksia on joilla on joilla on merkitystä, kuten mahdollisuus suorittaa alustalla tehokkaasti laskutoimituksia (smart contract) pelkän tiedon tallentamisen lisäksi, mutta en pyrikään käsittelemään tässä kaikkia sijoituspäätökseen vaikuttavia asioita. Mikäli haluat sijoittaa kapea-alaiseen DLT tuotteeseen ei sijoittaminen eroa kovinkaan paljoa tavanomaisesta startup sijoittamisesta.


Sen sijaan mikäli haluaa veikata koko DLT-kisan voittajaa, se tapahtuu suurin piirtein seuraavalla tavalla:


1. Seulo pois huijaus projektit

2. Etsi projekteista ne jotka todella yrittävät ratkaista trilemmaa vakuuttavalla tavalla. (huom. Lähes jokainen projekti väittää ainakin yrittävänsä ratkaista trilemmaa, mutta lyhyellä tarkastelulla voi seuloa todella heikot ideat pois.)

3. Ymmärrä mistä ratkaisuehdotuksessa on kyse.

4. Seuraa tieteellistä debaattia asiasta ja yritä ymmärtää sekä ratkaisun rajoitukset että vahvuudet, arvioi myös eri debatoijien perusteluiden vahvuudet

5. Lopulta vertaa ratkaisua muihin ratkaisuihin.


Kryptomaailmassa se että joku on "keksinyt" ratkaisun ei tarkoita vielä mitään. Ratkaisun esittämisestä menee yleensä ainaki kaksi vuotta siihen että ratkaisu on koodattu, testattu ja implementoitu ja siinä välissä on hyvin aikaa analysoida ja hypätä kelkkaan mikäli ratkaisu näyttää toimivalta. Kiire ei siis kryptosijoittajalla ole mikäli tähtää nimenomaan suuria voittoja.

Mitä jos skippaa kohdat 1-5 ja vain hyppää voittavan hevosen mukaan? Tämä voi joko onnistua tai olla onnistumatta. Kovin montaa yritystä ei asiassa tule saamaan. On myös hyvin vaikeaa määrittää milloin ratkaisu on valmis voittamaan. Silloin kun se on ensimmäisen kerran esitetty? Kun se on matemaattisesti todistettu? Kun se on koodattu? Kun testiverkko pyörii eikä kukaan onnistu kaatamaan sitä? Kun ratkaisu on pääverkossa? Kun kukaan ei ole onnistunut murtamaan pääverkkoa ja teknologia leviää?



On myös tärkeää huomata että mikäli yrität siirtää rahat aina ratkaisuun joka on sillä hetkellä esim. skaalautuvin jäät pian jälkeen. Tietokoneen laskentateho kaksinkertaistuu parissa vuodessa, mutta kryptoverkkojen teho voi 100 kertaistua kahden vuoden sykleissä. Nykyinen Ethereum verkko käsittelee noin 10 siirtoa sekunnissa ja seuraava versiopäivitys pyrkii yli 10 000 siirron nopeuksiin. (Tähän voi mennä vielä pari vuotta). Valitsemalla siis tämän hetken nopeimman verkon on pian taas hännillä. Liian aikainen optimointi saa kyllä verkon hetkellisesti nopeammaksi, mutta silloin suurempien kehitysaskelten tekeminen hidastuu.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on siis ennen kaikkea DLT ratkaisujen vertailua ja arviointia. Sen lisäksi vaikuttaa toki projektiin liittyvät muut tekijät kuten rahoitus. Kuitenkaan suurimman pääoman omaavat eivät välttämättä voita alalla mikä vaatii todella nopeaa uuden kokeellisen teknologian omaksumista. Lisäksi uuden algoritmin kehittäminen ei vaadi suurta alkupääomaa (vertaa vaikka AI ohjelmat joiden kehitys vaatii valtavia datamassoja ja supertietokoneita).


73 views0 comments
bottom of page